Ford Auto Web

Fusion Forum - Forum majitelov a priaznivcov auta Ford FUSION   |  Pozri si Ford Auto Web

FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

vykon a spotreba
Goto page Previous  1, 2, 3, ... 9, 10, 11  Next

Post new topic   Reply to topic     Forum Index -> Motor + Prevodovka
View previous topic :: View next topic  
Author Message
KK

PostPosted: Mon Feb 12, 2007 9:25 pm    Post subject: Reply with quote

Mám 1,4 Tdci. Docela mě spotřeba zklamala, jezdím normálně lehkou nohou a jedu za 5,3 l/100 km občas i mín. Podle papírů jsem počítal že by to mohlo být do 4,8 l/ 100 km. První 2000 km to vypadalo nadějně, jezdil jsem za cca 5 a pak spotřeba trochu stoupla, tak nevim co se změnilo. Zkusil jsem i různé režimy jízdy a pořád to bylo moc. Jako nejhorší mi paradoxně vyšlo moc lehká noha a nevytáčet motor ani ke 3000 ot/min. To jsem jel za 5,7 a ještě ke všemu pomalu. Otáčky držím mezi 2000 - cca max 3400 ot/min. Jezdím cca 50% silnice a 50% dálnice. na Silnici jedu 90 a na dálnici max 120. Nad 120 rapidně stoupá spotřeba, ale při 130 krátkodobě se navýšení nepozná. Nejvíc to asi bere když se točí motor pod 2000 ot/min a chce se po něm aby zrychlil, a nemusí se chtít zrovna raketový start. Turbo mi zabírá na cca 2000 ot/min, tak nemá cenu motor podtáčet. Jako blbost mi ale připadá odstupnování převodů mezi 1 a 2 rychlostí. Ve městě je dost nešikovný ve 25 km rychlosti podřadit na 1, to raději jedu na 2 a mám 1500 ot/min.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
martin

PostPosted: Fri Feb 16, 2007 8:12 pm    Post subject: pre KK Reply with quote

Zdravim ta,
sorry ale ta tvoja spotreba to teda naozaj nie je nic moc. Ja jazdim na sluzobnej fabii 50 kW tento mesiac mam spotrebu 5.4l/100km co si myslim ze je dost dobre. Nemam skusenosti s 1.4 TDCi, ale podla mna ludia co tento motor maju, maju aj spotrebu nizsiu>Ja by som mal zaujem o tento typ motora ale pri tejto spotrebe to nie je ziadna vyhra. Dufam ze tico maju tento typ motora sa ozvu a napisu co je potrebne robit aby spotreba bola okolo 4.8, vela zdaru.
Back to top
View user's profile Send private message
KK

PostPosted: Fri Feb 16, 2007 10:52 pm    Post subject: Reply with quote

Co jsem koukal, tak ostatní s Fusionem na tom nejsou o moc líp. Uvidím jestli se to zlepší až bude tepleji a dám letní gumy, ale i to nevidím růžově, čekám že to bude to samé. Nejvíc to bere studený, dokud se neohřeje, počítač občas prozrazuje dobré věci. Tyhle Tdci nejsou na krátký cesty a myslím že těch cca 2 x denně 30 km co teď jezdím, je tak akorát, lepší by byla asi ještě trochu delší trasa.
Back to top
destroy

PostPosted: Fri Feb 16, 2007 10:53 pm    Post subject: Reply with quote

spotreba je podla toho ako jazdis. U mna okresne cesty rekord 3.6, mesto max. 5.3, dlhodoby priemer 4.6-4.8 (vzdy po najazdeni 100km v danom prostredi). Jazdim normalne ako som jazdil na benzine. Som kludny sofer a ked jazdim na spotrebu, rad vyhadzujem rychlost vsade kde sa da, ale to som vzdy robil aj na benzine. Skor ide o to poznat teren a vediet odkial kde to auto prejde a najlepsie tak aby som nemusel velmi brzdit do zakrut ale pekne plynule presiel celu cestu. Pri jazde na spotrebu akcelerujem pomaly, a otacky robim na kazdej rychlosti od 1.7 - 2.5tis a potom radim dalsiu rychlost. Asi tak ze po meste ho nenecham tlacit naplno turbo ale akcelerujem tak ze 100ka za 35sec :)

Ked jazdim sportovejsie pre radost tak drzim 2000-3500 otacok na rychlost. Spotreba je trosku vacsia, asi 10-15% navyse. Na benzine som mal rozdiel medzi kludnou a sportovou jazdou asi 30-40%. Avsak na sportovu jazdu by som fusiona nekupoval. To uz radsej nejaka Kia. Ten ich 1.5dci so 115 konmi sa mi pacil na skusobnej jazde. Je o dost lacnejsi ako fordacky 1.4tdci, ale zase zerie o dost navyse. Zatlaca do sedaciek nadherne, ale pod 6.5L som sa v meste nedostal ani dole kopcom.
Back to top
dulius
Site Admin

PostPosted: Sat Feb 17, 2007 7:37 am    Post subject: Reply with quote

destroy: pises, ze kvoli spotrebe vyhadzujes rychlost kedy sa len da ...

no ja neviem ako je to u Teba (Diesel), ale u benzinacika by som urcite neradil vyhadzovat rychlost, lebo pri vyhodenej rychlosti nemas nulovu spotrebu, ale nulovu spotrebu mas pri podradzovani bez pridavania plynu.
vls

PostPosted: Sat Feb 17, 2007 12:39 pm    Post subject: nafta - benzin a vyhadzovanie rychlosti Reply with quote

nafta - benzin :
kalkulacka nepusti. moj 1.25 benzin a 1.4 nafta - porovnatelny vykon a ako citam aj porovnatelna spotreba, mozno nafta o 0.5 l menej. nalozeny za nakladakom v kopci podradim a pri 4500 1/min ma natlaci do sedacky slusne, pri ustalenej ceste je to jedno. nie je to trhac asfaltu ale povinna poistka 3500.-, havarijna 10500.-, nakupna o 50 t menej, nafta drahsia ako benzin ak ju niekde nekradnes. vysledok - najazdi 50 t km rocne a vtedy ber naftu. inak je to len o mode.
skusenosti z roka jazdy 1.25 benzin :
denna jazda 30 km Martin - Zilina a 30 spat, k tomu po meste a cca 300-500 km dlhsej jazdy mimo mesta mesacne :
leto 5.1-5.3 l/100
zima 5.8-6.4 l/100
dovolenka Chorvatsko pretazeny voz 4 dospeli, dieta, more nakladu, dialnica 120-130 km/h :
5.8 l/100
plnim nadrz vzdy do prveho cvaknutia pistole a zapisujem spotrebu od noveho auta stale - najlepsie tak zistis pripadnu poruchu, ktoru pri jazde necitit.
celkova spotreba za 24000 km co to mam :
5.8 l/100

vyradovanie rychlost :
nafta v deceleracii ma spotrebu 0.
vstrekovanie benzinu v deceleracii ma spotrebu tiez 0.
karburator v deceleracii ma nejaku davku aby nevznikla "diera" vo vykone pri naslednom pridani - ale kto ma dnes karburator, ze?
mam overene oba sposoby na tisicoch km, je to zhruba jedno, motor v deceleracii brzdi, pri vyhodenej rychlosti dojde voz zotrvacnostou dalej, pridavas neskor. mam radsej vyhadzovanie, je to tichsia prevadzka a kludnejsia jazda, nehadze ta raz dopredu, raz dozadu. urcite ale nevyhodim rychlost pri zjazde z kopca v zakrutach, brzdenie motorom je tam prijemne a setris oblozenie. poznam aj takych, co vypnu z kopca zapalovanie, ale zabrzdis tak 5x a posilovac prestane pracovat, je to dost nebezpecny napad, rozhodne neodporucam.
nech mas cokolvek, ak jazdis s lahkou nohou, plynule, predvidas co bude, nepridavas ak budes za 5 m brzdit, snazis sa o klud aj ked to s ostatnymi sofermi casto nejde, ignorujes somarov v autach nad 1 melon a nezdrzujes sa kde netreba - jazdis za malo a dozijes sa vysokeho veku so slusnou pravdepodobnostou. sposob jazdy spravi minimalne 0.5-2 l/100 a ber kalkulacku, kolko je to rocne za to, ze tvoje auto robi hlasnejsie a lepsie brm-brm nez ostatne. fakt je, ze som uz stary a nemam zmysel pre taku radost.
mal som feldu 1.3, 40 kW, 100 t km za 5.85 l/100, favorit 1.3 47 kW 70 t km za 6.7 l/100, ale aj sluzobny passat 1.8 l, dialnica 140-180 km/h pri 7.5 l/100.
Back to top
destroy

PostPosted: Sat Feb 17, 2007 5:24 pm    Post subject: Re: nafta - benzin a vyhadzovanie rychlosti Reply with quote

1-Naftak zerie menej, to je axioma. 1.25i vs 1.4tdci= 1L rozdiel v priemere na 100km.
2-Vyradenie rychlosti je podla mna setrnejsie. Rychlost davam ked chcem setrit brzdy zo strmeho kopca alebo niekdy pri prijazde na cervenu v meste.
3-Cena nafty a 1.25 bola v case kupy mojho auta (modely flair) v znackej nevyhode voci 1.25. Rozdiel v cene bol 100tis a vybava k dieslu za 100tis
zadarmo. Tam nebolo o com.

4. Dulius, vsimol som si ze citacia je nejaka pokazena. Skusim sa pozriet v nastaveniach. Na niektorych inych forach pouzivam na citaciu proste oznacenie bloku a zatlacenim tlacitka "quite" a funguje to uplne vporiadku. Zaujimave.

Last edited by destroy on Sat Feb 17, 2007 7:15 pm; edited 1 time in total
Back to top
martin

PostPosted: Sat Feb 17, 2007 6:37 pm    Post subject: Reply with quote

este jenda vec by ma zaujimala.
vsetci tu spomynate palubny PC. Mozete niekto napisat co vsetko palubny pc zobrazuje?
bol som na skusobnej jazde a pani (vlastne velmi pekna slecna) Smile) nevedela aku spotrebu pc zaznamenava. Lebo napr fabia ma aj okamzitu a aj celkovu, co sa mi vlemi paci. Aku spotrebu ukazuje pc??? kolko prejdenych km vyhodnocuje?
Mam znameho ktory ma stareho seata a ten ma pc tak ze mu ukazuje spotrebu priemernu kazdych tusim 3 alebo 5 km.
Ako to ma FUsion?
Back to top
dulius
Site Admin

PostPosted: Sat Feb 17, 2007 6:44 pm    Post subject: Reply with quote

martin wrote:
este jenda vec by ma zaujimala.
vsetci tu spomynate palubny PC. Mozete niekto napisat co vsetko palubny pc zobrazuje?
bol som na skusobnej jazde a pani (vlastne velmi pekna slecna) Smile) nevedela aku spotrebu pc zaznamenava. Lebo napr fabia ma aj okamzitu a aj celkovu, co sa mi vlemi paci. Aku spotrebu ukazuje pc??? kolko prejdenych km vyhodnocuje?
Mam znameho ktory ma stareho seata a ten ma pc tak ze mu ukazuje spotrebu priemernu kazdych tusim 3 alebo 5 km.
Ako to ma FUsion?

1. vonkajsia teplota, stale zobrazenie + upozornenie na nizku teplotu (pod 4°C) a potom mraz(pod 0°C) + ake radio ti hra
2. celkovy pocet km
3. potom tam mas pocet km, ktory si mmozes nulovat = Trip
4. priemerna spotreba
5. dojazd (pocet km do prazdnej nadrze)
6. potom cez neho nastavujem este take veci ako napr. ci sa budu kliknutim na dialkove otvarat vsetky dvere, alebo len dvere vodica, ci mi bude palubny pocitac ukazovat, ze mam kriticky dojazd (80km do konca, 40km do konca a take ...

Co sa tyka spotreby ... po vynulovani priemernej spotreby Ti par km ukazuje ten pocitac aktualnu spotrebu a cca po 20km ti uz vyhodnocuje priemer ...
dulius
Site Admin

PostPosted: Sat Feb 17, 2007 8:11 pm    Post subject: Reply with quote

destroy: zmazal som tvoj pokus, ved som ti napisal v poste ako sa to robi Cool
martin

PostPosted: Sun Feb 18, 2007 7:02 pm    Post subject: Reply with quote

pre dulius:
dik za popis funkcii palubneho pc, ale o tej spotrebe, tomu som moc nerozumel.
pises ze ukazuje priemernu spotrebu,ale nepises po kolkych km!!!
je to priemerna spotreba poslednej jazdy, alebo kazdych cca 3km ukaze pocitac priemernu spotrebu ubehnutych 3km, alebo priemerna spotreba od vynulovania maleho kilometrovnika,alebo priemerna spotreba uplne inak pocitana???
Back to top
dulius
Site Admin

PostPosted: Sun Feb 18, 2007 9:05 pm    Post subject: Reply with quote

martin wrote:
pre dulius:
dik za popis funkcii palubneho pc, ale o tej spotrebe, tomu som moc nerozumel.
pises ze ukazuje priemernu spotrebu,ale nepises po kolkych km!!!
je to priemerna spotreba poslednej jazdy, alebo kazdych cca 3km ukaze pocitac priemernu spotrebu ubehnutych 3km, alebo priemerna spotreba od vynulovania maleho kilometrovnika,alebo priemerna spotreba uplne inak pocitana???

priemernu spotrebu si mozes kedykolvek vynulovat, presne tak isto, ako najazdene kilometre ...
destroy

PostPosted: Sun Feb 18, 2007 9:26 pm    Post subject: Reply with quote

priemerna znamena ze sa zoberie spotreba benzinu od zaciatku merania a vzdialenost od zaciatku merania a vyrata sa priemer. Ako vravi Dulius, mozes to kedykolvek vynulovat a je to navyse "aspon v mojom pripade" presne. Je to uplne super vec a podstatne lepsie ako aktualna spotreba na niektorych inych autach, ako napr. Suzuki SX4...vsak si na to aj dost ludi stazuje ze nemaju priemerku na pocitaci. Aktualnu som si skusal na sluzobaku a je to nepouzitelny udaj. Ze do kopca zeriem 30L a na volnobehu len liter? Naco by mi to vlastne bolo? Leda si prvy krat zistit kedy asi ako papa ale potom to uz nikdy nezapnes a aj tak jazdis tak ako momentalne potrebujes. (tot moj nazor)

Mimochodom, pozor na to, ze to meria len poslednych 1000km....
Back to top
pilot

PostPosted: Mon Feb 19, 2007 2:37 am    Post subject: Spotřeba - má vůbec smysl ji řešit? Reply with quote

Zdravím, kolegové.
Tak konečně někdo (martin) otevřel to věčné téma! Když už jsem se zase jednou přihlásil, zkusím popsat svoje zkušenosti.
Jak jsem napsal v Předmětu, myslím, že pokud člověk nenajede autem několik desítek tisíc km ročně, nemá smysl spotřebu řešit. Počítejte se mnou: liší-li se spotřeba o 1,3 litru/100km (proti továrnou udávané,jako mě, nebo mezi různými verzemi-objemy motorů), tak při ceně 25,50Kč/1 litr a ujetých 10.000km/rok je rozdíl 3.315,-Kč za ROK(!). Ne neříkám, že to je málo, a rozdíl se zvětší při zdražení benzinu, ale za to svezení, za tu jistotu při předjíždění, za tu rezervu pod plynovým pedálem, co mi náš Fusion 1,6 poskytuje, jsem rozhodně ochoten ty peníze utratit.
A rozdíl benzín/diesel? No to chce ujet už desítky tisíc km/rok a spočítat včetně pojištění, nákladů na servis,... V časopisu Svět motorů se tím svého času podrobně zabývali, zkusím to dohledat.
Snad se nebudete zlobit, vkládám část mého příspěvku o spotřebě na jiném fóru, psáno 11.12.2006:"Pokud jde o výběr motoru, s 1,4kou nemůžu sloužit, nikdy jsem v ní nejel.
Služební mám Fobii 1,4 44kW - jezdím většinou sám, ale i tak na svezení to není, jen přeprava z A do B; před Fusionem jsme měli Kadetta Combi 1,6, Lantru 1,8 a Espero 1,8. To vše jsou důvody, proč máme Fus 1,6 , vždycky se těším, že se svezu; je rezerva výkonu; jak už jsem níže psal po dálnici (německý) se dá cestovat mezi 150 - 160 km/h (při spočítané spotřebě 7,71 a nejvyšší dosažené rychlosti dle GPS 196 km/h) a km pěkně ubíhaj, a.... zkrátka slabší motor bych nechtěl, i když by možná bral o litr méně? ( za 22 měsíců co ho máme je průměrná spotřeba 7,87 l/100km, drahá polovička každý den do práce cca 2km na volnoběh z kopce a 2 km studený motor do kopce, odpoledne zase obráceně: v zimě je spotřeba někdy chuťovka). Minulý týden jsem jel trasu cca 150km silnice (do 100 km/h)+ cca 200km dálnice (do 140 km/h) ve třech lidech z bagáží za průměr 6,39. Možná si někdo řekne, že celkový průměr je nějak moc, ale mě se nezdá. Nejezdím žádnou economyrun se snahou za každou cenu ušetřit, spíš tak nějak normálně.
S tou služební Fabkou mám za pět let průměr těsně pod 7 ale jak jsem psal: žádná radost. Tak tolik o spotřebě, napsáno možná trochu na přeskáčku, snad ale pochopitelně."

Nakonec, i když ho mám v podpisu, vkládám odkaz na stránky o spotřebě 59.619 všech, z toho 4.618 majitelů Forda, z toho 32 majitelů Fusiona, který vypovídá o spotřebě relevantně:
http://www.spritmonitor.de/en/overview/17-Ford/149-Fusion.html?minkm=0
Z té mojí spotřeby (nick pilotpilot) - je vidět, že se i s 1,6 dá jet pod 6l/100km.
Děkuju za trpělivost a přeju štastnou ruku při výběru auta i při všem ostatním!
P.S. Jak se vám líbí moje foto (odkaz v podpisu)? A kde jsou ty vaše!?
Back to top
destroy

PostPosted: Mon Feb 19, 2007 3:28 pm    Post subject: Reply with quote

Tato tema strasne zalezi od typu cloveka a od toho kde hlavne jazdis a kolko. Cele je to o tom ci chces jazdit ekonomicky alebo s pozitkom a mas na to platit viac. Kazdy si to vie vyratat a v mojom pripade som rozmyslal takto: Cena oboch motorov bola rovnaka a priznam sa, spekuloval som nad 1.6i. Rozdiel v spotrebe pri priemerke oproti 1.6 benzinu je vyse 2L, v mestskom rezime okolo 4L na 100km. Takze rocne ked najazdim 12-15tis km, usetrim 300L =11500sk, kedze jazdim 95% v meste, je to priblizne 22tis sk rocne. Hovorime samozrejme o sucasnych cenach ked je palivo lacne a nezaratal som usporu na poistke. Takze tolko k tvojim poctom :)

Kazdopadne, kebyze mam dost penazi, kupim si oranzovy Ford Focus ST a nespekulujem ako usetrit :)

tu je tabulka origis z fordu:

1.4i Duratec 16V 154 8,5 5,3 6,5 163 13,7 16,4
1.6i Duratec 16V 157 9,0 5,3 6,6 180 10,9 13,5
1.4 Duratorq TDCi 116 5,2 3,9 4,4 159 15,5 15,4

...1.6 je kazdopadne lepsia volba, ale ja som socka :)
Back to top
Post new topic   Reply to topic     Forum Index -> Motor + Prevodovka All times are GMT + 1 Hour
Goto page Previous  1, 2, 3, ... 9, 10, 11  Next
Page 2 of 11

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum