View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
olinkja
|
Posted: Fri May 25, 2007 8:51 pm Post subject: Re: Pes |
|
|
xxnobodyxx wrote: | olinkja wrote: | xxnobodyxx wrote: |
Dulius to je cynicke....ten pes je taky isty zivy tvor ako ty alebo kazdy z nas...keby si ty tak z nepozornosti vbehol pod auto, krical od bolesti a sofer by sa na teba vykaslal a isiel obzerat radsej auto alebo by sa to stalo tvojmu dietatu a sofer by sa vykaslal na dieta a povedal to iste co ty ????Neodsudzujem ta za to aj ked si to zasluzis za take spravanie to mi neprinalezi ale je to na zamyslenie ako sa ludia chovaju.... |
Na zamyslenie skor je ako mozes porovnavat psa s dietatom???Netvrdim, ze mi ma byt jedno psa nech je s nim co chce...ale nechci aby clovek reagoval ako pri dietati....to je chore... |
MALI SME DOMA PSIKA A KED UMREL TAK SME HO POCHOVALI DO NORMALNE VYKOPANEHO HROBU SO VSETKOU UCTOU A LUTOSTOU AKO CLENA RODINY....AJ SME PLAKALI...DOTERAZ MU CHODIME ZAPALOVAT SVIECKY A OBRIADOVAT HROBCEK........ |
nic v zlom, aj ja som mala psa a mala som ho velmi rada, urcite by ma stvalo, keby ho dakto zrazil a nepomohol mu, ale porovnavat lasku k psovi k laske k vlastnemu dietatu sa mi zda nanajvys nevhodne , su to dve veci, ktore sa nedaju porovnat.
Chcela by som Ta poprosit, aby si nabuduce vynechal porovnanie dietata so psom. Dakujem. |
|
Back to top |
|
 |
xxnobodyxx

|
|
Back to top |
|
 |
destroy
|
Posted: Sat May 26, 2007 8:21 am Post subject: |
|
|
No, musim sa priznat ze aj mna trosku zaskocil Duliusov "agresivny" ton na stranu psa, ale popravde nezazlievam mu to. Myslim si vsak ze pes za to nemohol, ale skor jeho nezodpovedny majitel. Ja by som zrejme siel za majitelom a cosi mu povedal. Aj tak si myslim ze keby pes zostal lezat niekde mimo dediny kde nie su ludia co to videli, siel by mu Dulius pomoct. Odhadujem, ze Dulius tie slova pouzil aby zvyraznil svoj hnev.
Dulius: keby ti zrazilo tvojho krasneho psa (fakt je pekny chlpac), tiez by si nebol nadseny, ale komu by si to vycital...(sprosty pes alebo ja debil?)
xxxnobodyxxx: prirovnanie s dietatom mi tiez nahana zimomriavky, takze je to asi trosku nevhodne. To ze Dulius to opisal tak cynicky mi skor pride vec svetonazoru. Ty ho mas ludsky blizsie k zivym tvorom, Dulius k veciam. Ja som tiez dost empaticky zalozeny clovek, takze ma trapi bolest zivych tvorov, ale sila empatie clovek/zviera (akehokolvek zvierata) sa v mojom pripade neda porovnavat. Napriek pozitivnej empatii a vztahu k zvieratam vacsinu z nich dokazem zabit a zjest
PS: nikdy som psa nemal, takze vlastne to berte len ako moj skromny nazor, kde som to cele trosku zgeneralizoval o uroven vyssie. _________________ Ford Fusion 1.4 TDCi 7/2006
Nové aktuálne testy na vodičák len tu:
https://www.kvizmajster.sk/
https://www.kvizmajster.sk/vodicak/ |
|
Back to top |
|
 |
Mia
|
Posted: Sat May 26, 2007 10:21 am Post subject: Pes |
|
|
Myslím, že tu nikto neporovnáva dieťa so psom, to bolo použité len na ilustráciu, že rovnaká vec sa môže stať každému z nás, a oveľa bolestnejšia, keď ide o najbližšieho človeka. Niekedy človek napriek snahe dieťa (ani psa) neustráži, podcení riziko, neodhadne situáciu... Veď čítate, koľko kadejakých tragédií sa denne stáva. Možno animajitelia toho psíka nenechali bránku otvorenú naschvál, mohol sa im prešmyknúť, keď vchádzali do dvora, alebo možno bránu zabudlo zatvoriť dieťa. Som si istá, že keby mi pes vbehol na cestu (čo sa môže stať a desím sa toho, pretože sme kúpili štena a zistilo sa že je slepé) a zrazilo ho auto, moja prvá reakcia by bola vrhnúť sa na toho vodiča a zabiť ho. Bola by v tom zlosť, hnev, bezmocnosť, až potom by asi prišlo uvedomenie si vlastného podielu viny na tom všetkom.
Z inej strany by som sa na vec pozerala, keby som sedela s rodinou v aute a znenazdania by mi pod kolesá vbehlo zviera. V prvom rade by som sa starala o to, či sme všetci v poriadku, či je v poriadku auto. No keďže asi každý máme iné prežívanie a ako tu ktosi spomenul, niekto je viac zaemraný materiálne a niekto viac empaticky, nevedela by som prejsť fakt, že som zrazila psa, len tak. Nevedela by som to odbiť mávnutím ruky a postaviť sa k tomu tak tvrdo. Aj preto, že na mieste toho psa naozaj mohlo byť kľudne dieťa a skutočnosť, že som v tom nevinne, by ma pocitov zodpovednosti určite nezbavila. |
|
Back to top |
|
 |
dulius Site Admin

|
Posted: Sat May 26, 2007 10:29 am Post subject: |
|
|
xxnobodyxx: porovnal si to, napisal si presne nieco take, ze co keby moje dieta vbehlo pod auto ... ak by mi tam vbehlo dieta, samozrejme 1.vec je ta, ze ho idem zachranit, obzriet, to je snad jasne ...
majitelia psa hned vybeli von,dvaja chlapi, ako napisala Mia, co keby sa na mna vrhli, vies aki su ludia ... takze som zhodnotil situaciu a siel prec, zbytocne by som tam nieco riesil, aj oni videli, ze ten pes vybehol sialene von na cestu .... ja som im do dvora s autom nevosiel ...
destroy: nemal som ziadnu chut nieco majitelovi vysvetlovat, naco?
ked je u mna pes pusteny na dvore, nikdy nie je otvorena brana
Mia: piseme stale o psovi, mne nepripadalo na mieste a vidim ze ani olinkje, ze tu niekto zacal pisat o dietati ... naozaj nevhodne a nebolo to na mieste , podla mna ...
ziaden pocit zodpovednosti za zranenie toho psa nemam ani nebudem mat, siel som 50kou v dedine a nemohol zrzke zabranit, neporusil som ziadne pravidla, proste to bola vina psa (resp. majitelov, ze dovolili, aby pes vybehol, to u nie je moj problem ...)
asi tak ... _________________ admin Fusion webu |
|
Back to top |
|
 |
Mia
|
Posted: Sat May 26, 2007 12:16 pm Post subject: Pes |
|
|
O. K., už to nechajme. Každý veci skrátka prežívame inak, mna by mrzelo aj zrazené kura, pretože je to jednoducho živý tvor, a to bez ohľadu na to, či by som bola alebo nebola vinná.
Ale každý máme právo byť aký sme, tak to vzájomne rešpektujme.
P. S.: Dulius, o tom vrhnutí sa na šoféra som to myslela obrazne. Pociťovala by som voči nemu hnev, to určite, ale samozrejme by som v prvom rade ratovala psa. Som inak mierumilovný a nekomfliktný človek, absolútne pokojný, ale nevylučujem, že by niekto mohol zareagovať agresívne.
A porovnávať nehodu, kde je aktérom pes s nehodou, kde je zainteresované dieťa, je blbosť a ani som to nerobila. Dieťa som spomenula v jedinej súvislosti - že nezatvorená bránka - obrazne - sa môže pritrafiť každému z nás (aj keď si to možno nepripúšťame) a nemusí to byť práve pes, kto z nej môže v danej chvíli vybehnúť. Hovorím z vlastnej skúsenosti, zažila som niečo podobné. Prechádzala som s mužom cez cestu mimo priechodu pre chodcov, ale v mieste, ktoré sa na prechádzanie bežne používa, dokonca tam chodník ústi priamo do cesty. Bolo pred Vianocami, hmla. Už sme sa blížili k chodníku, keď som ucítila náraz a letela som vzduchom. Dopadla som na kolená, muž narazil hlavou o sklo auta a zostal ležať bez pohnutia. Ja som sa pozviechala, jemu trvalo niekoľko sekúnd, kým sa prebral. Cítila som zmes rôznych pocitov, obrovský strach, že je muž mŕtvy, hnev na šoféra, že nás nevidel (podľa svedkov nesvietil). Mali sme na tom svoj podieľ viny, ale to som si uvedomila až dodatočne. Polícia to uzavrela s tým, že vina bola na oboch stranách, na strane vodiča väčšia, pretože on musí prispôsobiť jazdu podmienkam a musí byť predvídavý. Chcem týmto len povedať, že naozaj stačí málo a môže prísť k nešťastiu, aj keď máme pocit, že sme maximálne opatrný. |
|
Back to top |
|
 |
dulius Site Admin

|
Posted: Sat May 26, 2007 12:45 pm Post subject: |
|
|
Mia, ja som nemyslel teba, ale xxnobodyxx, on zacal s tym dietatom ... o tebe som nepisal ...
P.S. o tom vrhnuti na vodica som to ja obrazne zase nemyslel, naozaj neviem, nepoznam toho cloveka, co keby to bol nejaky agresivny idiot, ktory by mi ublizil za to, ze som mu zrazil psa, aj ked to bola jeho vina, chapes ... a aj preto som sa radsej nevratil ... naozaj nepotrebujem mat problemy, alebo neviem co ... _________________ admin Fusion webu |
|
Back to top |
|
 |
vls

|
Posted: Sun May 27, 2007 8:45 pm Post subject: |
|
|
viete preco chodievam na toto forum? lebo som tu nikdy nenarazil na dialog dvoch vzajomne sa urazajucich akterov kvoli hovadine, na inych forach to byva celkom casty jav. aj tato debata to nakoniec rozdychala a vsetci vycuvali so ctou. tvrdim ze je to tu preto tak, lebo ludia kupujuci fusion su nad skupinou, ktora ma v reci slusne len spojky a castice a sucasne nie su malomestiacky tak vysoko, aby trpeli na vlastnu neomylnost ako keby mali tuarega.
kratka psychoanalyza od motorara :
duliusove prispevky aj na inych forach jasne hovoria, ze ma svoje faro rad, narazit s moznostou poskodenia je nanho privela a ma pravo zareagovat inak nez keby mal sancu dlho o reakcii rozmyslat. ale keby nemal auto rad, nemali by sme forum a debatili by sme akurat tak niekde pri pive. nobody je clovek od fachu - podla mna - ma pristup k potrebnym udajom a vie sa chytit aj sam roboty a dotiahnut ju do konca - nadsenec. ze ma aj cit je pre mna novinka (prispevky racionalne bez emocie), ale urcite to ocenujem.
este som zabudol, v telke som sa vcera dozvedel, ze neposkytnutie pomoci zvieratu (ak ste videli prispevok ako ten trulo tahal psa za gulou a potom ho nechal tak) je trestne s hornou hranicou sadzby 1 rok. nic tym nechcem povedat, ale fakt som to nevedel.  |
|
Back to top |
|
 |
destroy
|
|
Back to top |
|
 |
Mia
|
Posted: Mon May 28, 2007 9:21 am Post subject: Mia |
|
|
vls, zhrnul si to perfektne. Máš u mna bod!  |
|
Back to top |
|
 |
KK
|
Posted: Mon May 28, 2007 9:29 pm Post subject: |
|
|
Dám vám hádanku a na odpověď se neptejte dětí, ale napište hned co vás napadne za řešení.
Přes řeku je most a u něj cedulka s nápisem - Psům přecházení zakázáno. Chodí tam lidi, jezdí auta, tramvaje, lítaj vrabci, honěj se tam děti, zkrátka takovej klasickej most se zábradlím a několika sochami na krajích. Pak tam přijde jezevčík Punta a neví jak se dostat na druhou stranu. Kdo mu pomůže, poradí jak na druhou stranu?
VLS, poskytnutí pomoci zvířeti? Nevěděl jsem o tom, ale určitou logiku v tom vidím. Jenže taky bacha na to, poražený pes se může sice chovat klidně, ale jakmile na něj sáhneš, tak se může chovat jako hladovej sedmihlavej drak a může jít i o tvého psa.  _________________ KK
nyní C-MAX 1,6 Tdci GEN-X - 5/2010 - metalická šedá sea
a ještě stále dál Fusion - nyní Cukáček 1,4 Tdci Trend - 8/06 - Stříbrná Mondust |
|
Back to top |
|
 |
scoop_sk

|
Posted: Tue May 29, 2007 6:09 am Post subject: |
|
|
Inak s tou pomocou zvierati...Plati to aj ked prejdem srnku???  |
|
Back to top |
|
 |
dulius Site Admin

|
Posted: Tue May 29, 2007 7:26 am Post subject: |
|
|
pomoc zvieratu? prosim Ta, napis mi v akom zakone to presne je napisane, prestudujem si to ...
ja si to nejako osobne neviem predstavit ... zrazim zviera a co? mam ist k nemu? a co ked ma besnotu ? .... ak nie je velmi zranene, na 90% bude agresivne, no co ja tam poriesim potom? no neviem ... _________________ admin Fusion webu |
|
Back to top |
|
 |
scoop_sk

|
Posted: Tue May 29, 2007 2:03 pm Post subject: |
|
|
jj, suhlasim dulius. Mozno taky zakon existuje, ale je to mozno len taka pro-forma...  |
|
Back to top |
|
 |
dzane
|
Posted: Tue May 29, 2007 8:40 pm Post subject: |
|
|
KOKOS JAK KAUZA HEDVIGA MALINOVA...chapem duliusa že bol na toho psa nasrany......chapem aj psičkarou.....naštastie sa autu nič nestalo a dufam že to aj pes prežil......ked niake decko kusol ta nech aj zomre......peace |
|
Back to top |
|
 |
|