| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
DR
|
Posted: Mon Mar 24, 2008 3:45 pm Post subject: |
|
|
Nevím, jestli se nad některými zdejšími příspěvky smát, nebo plakat .
| Fraga wrote: | | .... Pochopím, že auto s rôznymi veľkosťami kolies prejdú rôznu vzdialenosť za rovnaký čas,... |
Pokud se ta kola nebudou otáčet stejnou rychlostí (což jsi nijak nespecifikoval), tak to nemusí být pravda. Opravdu to chápeš, a jen to neumíš správně napsat?
| Fraga wrote: | .... ale keď raz ide auto 60 tak 60 by malo isť či ma veľkosť takú alebo onakú nie?  |
Samozřejmě že když auto pojde 60, tak pojede 60 na jakýchkoliv kolech. Jenom tachometr bude ukazovat pokaždé jinak, i když auto pojde vždy 60. Opět buď nechápeš, nebo se neumíš správně vyjádřit.
Každý nemůže být Einstein... _________________ administrator www.forum.fordclubs.org
Ford Mondeo ST200 HB |
|
| Back to top |
|
 |
Fraga

|
Posted: Mon Mar 24, 2008 3:56 pm Post subject: |
|
|
| No ale podla toho čo sa tu popísalo to zrejme neplatí ako može ukazovať tachometer inú rychlosť akou idem? to je blbosť.... |
|
| Back to top |
|
 |
sedlaq

|
Posted: Mon Mar 24, 2008 4:05 pm Post subject: |
|
|
Fraga Ty si z nás spíš děláš srandu viď?  _________________ Fusion 1,4 Champion Ebony 6/2007, červená Colorado - prodáno
Mitsubishi SpaceStar 1,3 8/2000, zelená
Dacia Duster Arktica 4x4 dCi 4/2013 stříbrná |
|
| Back to top |
|
 |
dan
|
Posted: Mon Mar 24, 2008 6:00 pm Post subject: |
|
|
| sedlaq wrote: | bias Při přechodu na 16" bys přece nenechal profil 60, ale šel bys na 55, nebo 50. Tím by se průměr kola dostal zhruba na původní hodnoty. Jenže POZOR, není to tak jednoduché vyřídit papírově, tedy zápis do TP.
Já mám 15" i zimáky, řetězy jsem nikdy nevlastnil, ale zajímalo by mě, jestli náhodou někdo nezkoušel jejich použití i na 15" kola. Opravdu tam nevlezou? |
Neviem, preco su retaze povolene iba na 14-ky. Myslis, ze by ti mohli chytat podbehy alebo inak prekazat?
Na 14-kach som retaze odskusal, daju sa nasadit v pohode. Nie je zle mat ich ako poistku v kufri. Zatial sa mi kazdu zimu pritrafila aspon jedna kalamita, cestou domov na Slovensko. A cez Makov by som sa v takej chvili bez retazi nedostal. Vtedy plati: "Kralovstvo za retaze". _________________ FoFu Champion Ebony 1,4 16V, 7/07, Modrá Tonic |
|
| Back to top |
|
 |
Fraga

|
Posted: Mon Mar 24, 2008 6:07 pm Post subject: |
|
|
| sedlaq wrote: | Fraga Ty si z nás spíš děláš srandu viď?  | Sorry, ale vôbec nie... ale neviem ako by som toto vysvetlila policajtom Viete pan policajt ja som vlastne rýchlejšie ani nešla to všetko tie gumy! Sorry ale nechapem to môžem ísť len takou rýchlosťou akú ukazuje tachometer, inak tam je zbytočný...  |
|
| Back to top |
|
 |
sedlaq

|
Posted: Mon Mar 24, 2008 6:28 pm Post subject: |
|
|
| dan wrote: | Neviem, preco su retaze povolene iba na 14-ky. Myslis, ze by ti mohli chytat podbehy alebo inak prekazat?
|
Ano, nevidím jiný důvod proč jsou povolené jen 14" kola s řetězy. Při běžném pohledu na místo kolem 15" se mi zdá, že je tam místa i pro řetězy dost, xxnobodyxx moji domněnku potvrdil, neboť to v praxi vyzkoušel. Pro někoho docela cenná informace. _________________ Fusion 1,4 Champion Ebony 6/2007, červená Colorado - prodáno
|
| Back to top |
|
 |
sedlaq

|
Posted: Mon Mar 24, 2008 6:43 pm Post subject: |
|
|
Fraga Ty jsi povinná jet maximálně tolik, kolik je v daném úseku povoleno. Zbytek už je na tobě a žádná výmluva, že ti tachec ukazoval něco jinýho neplatí. Takže pokud budeš mít na autě kola s rozměrem od výrobce nemusíš se obávat takové nepřesnosti, která by tě dostala do maléru. Všechny tachoměry v tomto případě ukazují méně než je skutečnost. Ovšem pokud si (teoreticky) na auto dáš větší kola a tachecu to neřekneš (u Fo-fu nemáš jak), pojedeš ve skutečnosti rychleji, než ti ukáže. Pak přece stačí, že to víš, někde u informačního radaru (u nás již jsou jich spousty) si tachec "ocejchuješ" a jednoduše tomu jízdu přizpůsobíš. _________________ Fusion 1,4 Champion Ebony 6/2007, červená Colorado - prodáno
|
| Back to top |
|
 |
Fraga

|
Posted: Mon Mar 24, 2008 6:55 pm Post subject: |
|
|
No ved práve že povinná, tak ale spolieham sa na tachometer, ked je už tam . To vlastne znamená, že človek si tam nemôže dať len tak čo chce.. ok to som chcela vedieť. No a odskúšala som to dnes na mojom 60 na fixnom v dedine 55. Chvála bohu že nie naopak díky moc  |
|
| Back to top |
|
 |
bias

|
Posted: Mon Mar 24, 2008 6:57 pm Post subject: Pneu vtechničáku a skutočná rýchlosť |
|
|
Sedlaq - čo sa týka zápisu rôznych veľkostí pneu do techničáku, to neriešim. Pri kúpe auta mi tam napísali všetky 3 rozmery 14". 15" aj 16", presne podľa toho, ako ich ponúka Ford k Fusionu. Dokonca v techničáku mám aj to, že reťaze môžem použiť iba na R14" 185/60. Môj kolega mi hovoril, že keď prihlasoval Alfu Romeo - do toho tlačiva si napísal asi 7 druhov pneu. Bez problémov mu ich zapísali do techničáku. Pred tým ako šiel na prihlásenie auta mu to poradil jeho kámoš. Údajne to dopraváci nekontrolujú, iba to mechanicky prepíšu z dotazníku do techničáku.
Otázku rozmeru kôl som spomenul iba preto, že dovčera som si myslel, že ak to obujem na 16" kolá, auto o nejaký ten centimeter zdvihnem. Samozrejme ak dodržím rozmery od Fordu.
A čo sa týka rýchlosti? Mám skúsenosť z viacerých typov áut Fábia, Accent, Astra, Fusion. Odvtedy, ako som začal používať GPS som zistil, že vo všetkých autách tachometer ukazuje väčšiu rýchlosť než akou skutočne idem. Rýchlosť, ktorú ukazuje GPS sa väčšinou zhoduje s ukazovateľmi rýchlosti na cestách. To znamená, že ak používaš predpísané rozmery pneumatík a ideš maximálnou povolenou rýchlosťou, vždy tam máš rezervu! _________________ Strieborný Ford Fusion 1,4 16V benzín, r.v. 9/2007, 6,84 L /100 km. Mám rád spoľahlivé autá. |
|
| Back to top |
|
 |
sedlaq

|
Posted: Mon Mar 24, 2008 7:15 pm Post subject: |
|
|
biasOhledně té rychlosti potvrzuješ co jsem psal v minulém příspěvku, ohledně rozměrů pneu - u nás nejsou tak benevolentní. Z vlastní zkušenosti vím, že u nás na STK kontrolují nejen rozměry gum dle TP, ale i rychlostní index. U Fo-fu máme na výběr jen z těch tří rozměrů co jsou v TP, u jiných by (u nás) byl problém. O rychlostní index se díky naší maximálce nemusíme moc starat.
Všimni se, že v TP máš u 16" kol profil 55. Tím je průměr a obvod kola téměř totožný s 15"/60 a tachec bude ukazovat se stejnou odchylkou. 14" už jsou dost mimo. _________________ Fusion 1,4 Champion Ebony 6/2007, červená Colorado - prodáno
|
| Back to top |
|
 |
ladin

|
Posted: Tue Mar 25, 2008 11:55 am Post subject: |
|
|
No vida a já mám v TP zapsán pouze jeden rozměr a to ty 15".
Co se týká řetězů, nebál bych se je tam dát na překonání nějaké kalamity, ale zřejmě Ford ví proč by tam být neměly. Při propérování na doraz, nebo při plném rejdu může být v podběhu málo místa. _________________ Fusion 1,25 deep navy, 04/2007
klima, mlhovky, radio 5000c, defend lock, tazne, hagusy |
|
| Back to top |
|
 |
duves

|
Posted: Tue Mar 25, 2008 12:22 pm Post subject: |
|
|
Ja mam 16", ale dolu v poznamke je alternativa na zimne 14". _________________ FoFu 1.4 Duratec 59 kW, RIVAL X, metaliza Tango
 |
|
| Back to top |
|
 |
dulius Site Admin

|
Posted: Tue Mar 25, 2008 12:27 pm Post subject: |
|
|
je to naozaj zaujimave .. uz som to pisal skor, ja tiez nemam 16ky v technicaku. Normalne tomu nerozumiem, ze to niekto ma a niekto nema  _________________ admin Fusion webu |
|
| Back to top |
|
 |
duves

|
Posted: Tue Mar 25, 2008 12:54 pm Post subject: |
|
|
Ja mam v techničaku iny problem. Vraj je velkost nadrže 40 l. Technicke parametre benzinovych verzii píšu že 45 l. _________________ FoFu 1.4 Duratec 59 kW, RIVAL X, metaliza Tango
 |
|
| Back to top |
|
 |
Fraga

|
Posted: Tue Mar 25, 2008 1:01 pm Post subject: |
|
|
Ja som našla že Fiesta ma 55 a Fusion 45l ja by som radšej tých 55l |
|