| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
sklima

|
Posted: Mon Sep 10, 2007 6:04 pm Post subject: |
|
|
| ikoala wrote: | nastesti prave v servise znamyho mam, takze prace bude zadara
btw proc by to nemelo svedcit pneu ? |
Jestli to zaridi znamy v servisu zadara tak, by o tom slo uvazovat . Da pozor pri prezouvani gum a navic te muze vzit "mimo poradi". Priznam se, ze jsem lajdak a chodil jsem tam s prvnim snehem a takovych je spousta. Takze u mne to bylo za trest. |
|
| Back to top |
|
 |
DR
|
Posted: Mon Sep 10, 2007 6:49 pm Post subject: |
|
|
| sklima wrote: | | Menit jen pneu, jako ze mas jen jedny disky? Vyplati se to vubec? .... Suma sumarum das nejakych 500Kc dvakrat do roka (pokud nemas nekoho v servisu). A to se nezminuji o tom, ze gumam to nesvedci. Rekl bych, ze druhe disky jsou vyhodnejsi. |
Záleží, kolik ročně najezdíš, jak dlouho si chcšš auto nechat, jeslti si kola skladuješ a přezouváš sám doma, nebo i komplentí zimní kola necháváš měnit v pneuservisu. A taky kolik v tom pneuservisu zaplatíš za přezutí. Mě přezouvá chlapílk v malém pneuservisu za cca 300 Kč celé auto.
Zimní pneu ojezdíš za 2-4 roky. Takže pak už ty disky tak výhodné být nemusí, protože 1x za 2-4 roky na ně stejně musíš nechat obout (a zaplatit) nové zimní pneu. To ani nepřipomínám, že bys měl nechat obutá kola každý rok vyvážit. Suma sumárum můžeš ušetřit taky jenom 150Kč za rok - a za disky dát několik tisíc. _________________ administrator www.forum.fordclubs.org
Ford Mondeo ST200 HB |
|
| Back to top |
|
 |
majlou.x

Joined: 08 Mar 2008 Posts: 102 Location: Vysočina okr. Jihlava
|
Posted: Sat Mar 15, 2008 1:36 am Post subject: |
|
|
 |
|
| Back to top |
|
 |
KK
|
Posted: Sat Apr 05, 2008 9:21 pm Post subject: |
|
|
Až ti při přezování gum z disku na disk jednu roztrhne, tak hodně rychle poběžíš na vrakáč a koupíš plecháče. Já koupilna Fusiona plecháče za 600 kč / ks a byli skoro jako nové.
Gumy nechávám vždycky po sezoně vyvážit. Sám si pehazuji kola o víkendu. Pneuservisy jsou v těchto dobách dost zaneprázdněné a pro mne je problém se dostat na určenou hodinu. Po sundání kola umeju tlakovou vodou,vyškrábu šutry ze vzorku a když je po cca měsíci všude přezuto a pneuservis volný, tak je tam ráno při cestě do práce dám a odpoledne si je vyzvednu. _________________ KK
nyní C-MAX 1,6 Tdci GEN-X - 5/2010 - metalická šedá sea
a ještě stále dál Fusion - nyní Cukáček 1,4 Tdci Trend - 8/06 - Stříbrná Mondust |
|
| Back to top |
|
 |
duves

|
Posted: Sat Apr 05, 2008 9:52 pm Post subject: |
|
|
Takto dajako to chcem tiež robit. Poslednu nedelu som sam nahadzoval letne kolesa, zhodene v servise u predajcu. Lebo som koncom februara s autom kupoval plechy a zimne obutie. _________________ FoFu 1.4 Duratec 59 kW, RIVAL X, metaliza Tango
 |
|
| Back to top |
|
 |
DR
|
Posted: Mon Apr 07, 2008 9:21 am Post subject: |
|
|
| KK wrote: | | Až ti při přezování gum z disku na disk jednu roztrhne, tak .... |
... ta mi ten dotyčný kopupí/zaplatí novou. Jak prosté...
Jinak přezouvám už skoro 20let 1-3 auta každého půl roku, ale žádné poškození pneu nebo disku jsem ještě nezažil. Zřejmě slušnej oddíl . _________________ administrator www.forum.fordclubs.org
Ford Mondeo ST200 HB |
|
| Back to top |
|
 |
KK
|
Posted: Mon Apr 07, 2008 7:02 pm Post subject: |
|
|
Zaplatí, zaplatí - svatá to slova. To ano, ale moc dobře víš že ten vzorek co sis koupil letos, už za dva roky nemusí být na trhu a k sehnání a k čemu ti pak budou 3 gumy - jednu vyhodíš i s tou rozbitou. A i kdyby jsi ji sehnal, tak mít jedno kolo s 6 mm a ostatní se 4 mm je taky nic moc.
Je to zase věc názoru. Někdo si to nechá přehazovat z disku na disk a někdo si koupí disky třeba i na tom vrakáči. A co se týče skladování, tak to zabere úplně stejný místo, jen to má o pár kilo víc.
Teď jsem si vzpoměl, na Fusiona jsou ty gumy trocgu nižší a čím nižší guma - tím mín ji přezouvání chutná. Před 20 lety se nízké gumy nedělali,  _________________ KK
nyní C-MAX 1,6 Tdci GEN-X - 5/2010 - metalická šedá sea
a ještě stále dál Fusion - nyní Cukáček 1,4 Tdci Trend - 8/06 - Stříbrná Mondust |
|
| Back to top |
|
 |
xxnobodyxx

|
|
| Back to top |
|
 |
DR
|
Posted: Tue Apr 08, 2008 9:27 pm Post subject: |
|
|
KK: no tak zaplatí dvě gumy, místo jedné, to je jeho problém a riziko podnikání. Ale podle mých zkušeností je to poškození opravdu jen hodně teoretická možnosst, v praxi jsem se s tím ještě nesetkal, o jednoum případu jsem slyšel. Nicméně, pokud je tohle pro někoho důvod k pořízení celých disků, je to jeho věc ...
Já u svých aut, která jezdí hodně paradoxně preferuju komplet kol ana léto i zimu, i když se mi to finančně moc nevyplatí. Ale hlavně na podzim mám klid a přezouvám přesně podle potřeby a počasí - což pro mě má větší cenu. A manželka má na fiata jen zimní gumy bez disků. _________________ administrator www.forum.fordclubs.org
Ford Mondeo ST200 HB |
|
| Back to top |
|
 |
bias

|
Posted: Tue Apr 08, 2008 10:00 pm Post subject: |
|
|
| DR wrote: | | Já u svých aut, která jezdí hodně paradoxně preferuju komplet kol ana léto i zimu, i když se mi to finančně moc nevyplatí. Ale hlavně na podzim mám klid a přezouvám přesně podle potřeby a počasí - což pro mě má větší cenu. A manželka má na fiata jen zimní gumy bez disků. |
Tak, tak. Ja som sa už poučil. Predošlé auto som chodil prezúvať, nemal som druhé disky. Vždy som platil cca. 800,- Sk a to bolo bez papierov!! Žiaľ bolo treba viac závažia + stres, kedy sa dostanem na radu. Nestálo to zato. Teraz som si k Fusionu zabezpečil aj zimné kolesá a hotovo. Originál jeden nový 15 " disk ma vyšiel 1500 SK a matice k plecháčom mi dali za 10 Sk za ks. To znamená, že za 4 roky mám disky splatené. Predpokladám, že Fusiona budem mať ešte aspoň ďalšie 4 roky. To už je moje plus. Takže pohoda. _________________ Strieborný Ford Fusion 1,4 16V benzín, r.v. 9/2007, 6,84 L /100 km. Mám rád spoľahlivé autá. |
|
| Back to top |
|
 |
ladin

|
Posted: Wed Apr 09, 2008 5:17 am Post subject: |
|
|
| DR wrote: |
Záleží, kolik ročně najezdíš, jak dlouho si chcšš auto nechat, jeslti si kola skladuješ a přezouváš sám doma, nebo i komplentí zimní kola necháváš měnit v pneuservisu. A taky kolik v tom pneuservisu zaplatíš za přezutí. Mě přezouvá chlapílk v malém pneuservisu za cca 300 Kč celé auto.
Zimní pneu ojezdíš za 2-4 roky. Takže pak už ty disky tak výhodné být nemusí, protože 1x za 2-4 roky na ně stejně musíš nechat obout (a zaplatit) nové zimní pneu. To ani nepřipomínám, že bys měl nechat obutá kola každý rok vyvážit. Suma sumárum můžeš ušetřit taky jenom 150Kč za rok - a za disky dát několik tisíc. |
No tak já najezdím za rok asi 8000km což je málo, zimáky mi tedy vydrží déle než 4 roky. Mám plecháče na zimu a elektrony na léto. Vyvažovat kola nechávám když je to potřeba, takže většinou za životnost pneu pouze při obutí. Tím mi vychází úspora na podzim cca500 kč a na jaře cca600kč (závaží na elektrony jsou dražší). Kola si lehce přehodím doma sám a když v pneuservisu vidím, že na elektronech vždy přibude nějaký šrám, nerad tam jezdím. Mimo to není možné najít pneuservis který v přezouvací sezóně funguje bez front. Disky není problém sehnat starší za 500kč/kus, takže jeznoznačně se mi vyplatí mít dvoje. _________________ Fusion 1,25 deep navy, 04/2007
klima, mlhovky, radio 5000c, defend lock, tazne, hagusy |
|
| Back to top |
|
 |
duves

|
Posted: Wed Apr 09, 2008 6:07 am Post subject: |
|
|
Minimalne pri osobnej vymene pneumatik riesim nasledovne:
1. zbavenie sa stresu (uvolnit sa z prace, cakanie v rade atd)
2. rozhodnem, kedy nahodim zimne gumy a kedy ich zhodim a v optimalnom pripade budu na aute vtedy, ked si odsledujem zaciatok prveho snezenia, namrazy ci poladovice. A skoncenie zimy detto.
A co stoji iba vyvazenie pneumatik? _________________ FoFu 1.4 Duratec 59 kW, RIVAL X, metaliza Tango
 |
|
| Back to top |
|
 |
DR
|
Posted: Wed Apr 09, 2008 8:30 am Post subject: |
|
|
ladin: to vyvažování je hodně kus od kusu, má na to vliv kvalita pneu, skladování, atd., ale obecně se říká, že každých cca 10000km bys měl kola nechat převážit. Každopádně se vyplatí před začátkem sezóny je v klidu vytáhnout a zkontorolovat, že není některé prázdné - což se mi už párkrát stalo. Abys pak nešel nasazovat s prvním sněhem kola a teprve tehdy nezjistil problém.
duves: cena vyvážení kola bude v řádu desetikorun za kus + cena závaží, na konkérní číslo se musíš se podívat do ceníku konkrétního pneuservisu. Většinou si účtují i demontáž z auta + montáž zpět. _________________ administrator www.forum.fordclubs.org
Ford Mondeo ST200 HB |
|
| Back to top |
|
 |
duves

|
Posted: Wed Apr 09, 2008 9:27 am Post subject: |
|
|
| DR wrote: | | .....ale obecně se říká, že každých cca 10000km bys měl kola nechat převážit. . |
Takze co som urobil na zimnych cca 1600, tak to nemusim davat prevazit?
Každopádně se vyplatí před začátkem sezóny je v klidu vytáhnout a zkontorolovat, že není některé prázdné - což se mi už párkrát stalo. Abys pak nešel nasazovat s prvním sněhem kola a teprve tehdy nezjistil problém. | Ano, to je spravne.
duves: cena vyvážení kola bude v řádu desetikorun za kus + cena závaží, na konkérní číslo se musíš se podívat do ceníku konkrétního pneuservisu. Většinou si účtují i demontáž z auta + montáž zpět.
|
Nie, nebude demontaž. Mam disky pre leto a disky pre zimu. _________________ FoFu 1.4 Duratec 59 kW, RIVAL X, metaliza Tango
 |
|
| Back to top |
|
 |
ladin

|
Posted: Wed Apr 09, 2008 9:34 am Post subject: |
|
|
Kola nechávám vyvažovat pouze v případě, že jsou cítit vibrace na volantu, jinak jsou to vyhozené peníze. _________________ Fusion 1,25 deep navy, 04/2007
klima, mlhovky, radio 5000c, defend lock, tazne, hagusy |
|
| Back to top |
|
 |
|